Onboarding coaching zorgt voor een effectieve start

Onboarding coaching – niet bepaald voor losers

Gefeliciteerd met je geweldige nieuwe baan. Jij bent echt de juiste persoon voor deze dynamische uitdagende functie (lees: hell of a job). Dat het gerenommeerde searchbureau jou heeft weten te matchen getuigt van grote klasse. En om deze fantastische benoeming te vieren trakteren wij op taart, champagne en… een onboarding coach.

Success delusion

Volkomen begrijpelijk dat je als de nieuwe executive geen behoefte hebt aan een coach. Je bent na een intensieve selectieprocedure als de beste kandidaat uit de bus gekomen. Alles op basis van je ervaringen, je vaardigheden, je visie dus waarom zou je dan nog een coach aan je zijde willen? Je begrijpt de uitdagingen waar het bedrijf voor staat, je opdracht is duidelijk, dit heb je al vaker gedaan en met succes. Dit is ook de reden waarom jij de uitverkoren kandidaat bent. Helaas geldt ook hier dat successen uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden. Je overmoed en onbevangen naïviteit kan je wel eens lelijk laten struikelen in het begin van je nieuwe functie.

Zonder fouten opereren in een nieuwe functie is lastig

Dit heb ik zelf ook ervaren. De overgang van mijn baan uit Ghana naar Rwanda leek op het eerste gezicht veel gemeenschappelijks te hebben. Niets was minder waar. Was het in Ghana juist heel beleefd om aan iedereen in het bedrijf eerst te vragen hoe het met oma, opa, zonen, dochters, echtgenote et cetera was voor je met de waan van de dag begon, bleek het in Rwanda precies het omgekeerde het geval. En ja daar kwam ik pas achter na een aantal ongemakkelijke momenten. In dit land is het uiterst ongepast om te vragen naar je kinderen, je echtgenoot of welke familieleden dan ook. De achterliggende reden hiervoor is de genocide die het land in zijn greep hield en zoveel slachtoffers heeft geëist; elke familie is op welke manier dan ook beschadigd en hier slachtoffer van. Was er in het Management Team in Ghana een open sfeer met extroverte collega’s, in Rwanda was men op zijn hoede en waakzaam om zich uit te spreken. Een totaal andere dynamiek waar ik me lelijk op verkeken heb.

Een onboarding coach helpt bij dilemma’s in je nieuwe functie

Een nieuwe functie in een nieuwe organisatie vergt het uiterste van je. Enerzijds wil je eerst actief observeren, gevoel krijgen voor de cultuur, de mensen en de verhoudingen. Anderzijds is er de druk van het moment: daadkrachtig handelen vanaf de eerste dag, beslissen, misstanden opruimen, lang uitgesteld kwesties oplossen, vernieuwen. Je wordt geconfronteerd met de druk van de bestaande organisatie en de gevulde werkagenda, maar je voelt ook de behoefte om je eigen agenda te voeren met je eigen prioriteiten en juist belangrijke beslissingen nog even uit te stellen. Kortom duivelse dilemma’s. Want alle elementen zijn essentieel. Hierin doordacht en effectief opereren is lastig. Jij zal keuzes moeten maken vanaf het begin. Voortdurend grote en kleine beslissingen nemen.

Een onboarding coach is je partner in de coulissen

Je staat er alleen voor, omdat je nog geen tijd hebt gehad je bondgenoten te vinden. Misschien wel tegenstanders en vijanden die graag op jouw plek hadden willen zitten. Je bent eenzaam. Er zijn valkuilen die je moet zien én vermijden. Welke keuzes je ook maakt: jij moet de regie nemen en direct gezien worden als de regisseur.
Om in de eerste maanden in je nieuwe baan zo effectief mogelijk te zijn, zal je al je denkkracht en
wendbaarheid in moeten zetten. Dan kan een coach hierbij je partner in de coulissen zijn en een bondgenoot in een vooralsnog eenzame situatie. Je onboarding coach is een ervaringsdeskundige die je kan vertrouwen en die je, waar nodig, een (kritische) spiegel voorhoudt. Je coach zal je inzichten geven over gevoeligheden die je over het hoofd dreigt te zien, een krachtenveld analyse met je maken over je stakeholders met wie je rekening te houden hebt.

Onboarding coaching zorgt voor een effectieve start

Waren mij de blunders en valkuilen bespaard gebleven als ik een (onboarding) coach aan mijn zijde had gehad? Ja, daar ben ik van overtuigd. Die coach had mij kunnen influisteren wat de do’s en dont’s zijn in het land, de organisatie, de hiërarchische gevoeligheden.
Nee, je bent geen loser, integendeel je zorgt goed voor jezelf en voor je nieuwe baan-omgeving en daar vaart iedereen wel bij.

Quist Executive Coaches heeft al veel executives gecoacht die met tevredenheid terugkijken op hun succesvolle onboarding traject en nu goed en stevig geland zijn in hun nieuwe baan. Gecoacht door ervaren mensen op jouw niveau die zelf blunders hebben begaan en daar dure lessen uit getrokken hebben. Waarom zou je dat niet willen? Zowel mannen als vrouwen die blij zijn dat ze een bondgenoot in de coulisse hadden die hen voor leed heeft kunnen behoeden door op tijd een waardevolle suggestie te doen of je kon laten inzien dat je voorgenomen actie onnodige risico’s met zich meebrengt.
Daarom doe ik wat ik doe met zo ontzettend veel liefde en plezier: Topvrouwen coachen bij QUIST Executive Coaches (oh ja; onboarding coaching is gender neutraal).

Door Plantenga - competente vrouwen coachen
Na een prachtige carrière bij Heineken in binnen- en buitenland, is Door sinds een aantal jaren coach. Binnen dit vakgebied zet zij zich met passie in voor het empoweren van vrouwen.