Topvrouwen coachen is inspirerend - interview met topcoach Inge Brakman

Topvrouwen coachen is inspirerend

Sinds 2018 is Inge Brakman coach bij QUIST. Daarnaast is zij een veelgevraagd adviseur en commissaris (bij bedrijven als Accenture, DSM Nederland en Funda). In al haar rollen heeft zij altijd speciale aandacht voor de positie van de vrouw aan de top. Daarover spraken wij met haar.

De baan van je baas

“Op de werkvloer zijn mannen en vrouwen beter verdeeld – daar is al veel bereikt; nu nog de verhouding van vrouw en man aan de top.” Inge Brakman neemt ons mee in haar visie over de toegevoegde waarde van coaching van vrouwen in de top van organisaties. Juist daar zijn de verschillen nog groot, juist daar kan door coaching veel bereikt worden: mannen kun je door coaching leren anders te kijken naar de kwaliteiten van de vrouwen om zich heen. En vrouwen kunnen leren zelfbewuster en zichtbaarder te worden.

Vrouwen kunnen meer dingen tegelijkertijd, omdat de praktijk van het leven hen dat wel heeft geleerd: “Aan het eind van de dag moet de vaat ook nog worden gedaan”. Vrouwen hebben alles in huis om hun weg te vinden in de top van de ondernemingen: intelligent, hoog opgeleid, enorme drive net als mannen. Maar daarnaast zijn ze praktisch en sociaal. Het is juist deze combinatie die vrouwen zo onmisbaar maakt in de top van onze bedrijven.

Stop met piekeren; neem een coach

In de tijd dat Inge carrière begon te maken was het nog ongebruikelijk om je te laten coachen. Terugkijkend zou zij het heel fijn hebben gevonden om regelmatig met een coach te sparren over wat zij ingewikkeld, raar of zelfs heel ongemakkelijk vond. “Dan liep ik tijden te piekeren, bij wie moet ik dat dilemma aankaarten, hoe doe ik dat dan, ga ik het überhaupt bespreekbaar maken? Met een coach kun je je gepieker uitspreken en blijkt dat als je het hardop zegt, je vaak zelf al het antwoord hebt en kan je weer verder. Je hoeft niet alles alleen te doen, zoek steun; het is allemaal al onzeker en eenzaam genoeg aan de top.”

Inge heeft het zelf ervaren: op topniveau is hard werken niet meer je belangrijkste verdienste; er wordt iets anders van je verlangd. “Het is niet meer: hoe harder ik werk, hoe beter ik ook presteer. Overzicht hebben en houden, inzetten van je kennis en ervaring, leren vertrouwen op je intuïtie: dát is essentieel aan de top.”

Een andere les en kernboodschap van Inge is: als je functie aansluit bij je identiteit ga je vliegen. Je kunt dan je eigen persoonlijkheid inzetten, wat je authentiek maakt. Dan kan je mensen meenemen, dan kan je een koers uitzetten, dan kan je je strategisch bewegen.

Vrouwen groeien van manager tot bestuurder

Inge heeft heel veel boardrooms gezien. “Ik kan als coach verklaren en toelichten hoe er op bepaald gedrag gereageerd wordt. Wat dat te weeg brengt in de boardroom, en bij de RvC.” Met name bij vrouwen die tegen de boardroom aanzitten, juist daar is veel waarde toe te voegen. “Vrouwen zijn zo geliefd omdat zij alles zo goed onder controle houden. Maar de paradox is dat die eigenschap hen ook tegenhoudt om op het hogere bestuurlijke niveau te functioneren. Daar moet je juist aanvaarden dat je niet alles onder controle hebt. Dus je moet improviseren, bestand zijn tegen onverwachte tegenslagen en er plezier aan beleven om alle mogelijke complicaties die zich voordoen op te lossen.”

Inge heeft er veel plezier in om vrouwen te coachen die juist op de drempel staan. Vrouwen helpen groeien van manager naar bestuurder, hen te helpen te doorzien wat er aan de hand is, en dan de draai naar ander gedrag te maken. “Vrouwen zijn zo leergierig en adaptief! Nederland is rijk aan topvrouwen, het gaat helemaal goed komen.”

Inge Brakman - competente vrouwen coachen
Topcoach Inge Brakman coacht bij QUIST topvrouwen zodat ze het aandurven om de boardroom zelfverzekerd binnen te gaan. Daarnaast is zij een veelgevraagd adviseur en commissaris (Accenture, DSM Nederland, Funda).

Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn.