Jan Quist, zeer ervaren executive coach

De beste tijd van mijn leven

Vandaag heb ik de deuren van mijn kantoor op het Concertgebouwplein gesloten. Het bedrijf zoals ik dat 22 jaar heb gebouwd, gekoesterd en geleid is beëindigd. Deze fase is voorbij: de “Sturm und Drang” periode, die voor mij laat kwam en dus langer duurde. Waarin je alsmaar meer wilt en krijgt, en aan je eigen succes gewend of zelfs verslaafd raakt. Je weet dat aan die alsmaar voortdurende groei een einde komt – maar nu het zover is …

Het is een beetje droevig, maar ook prachtig! Wat ik al jarenlang predik aan mijn cliënten moet ik nu op mijzelf toepassen: ik moet mijzelf opnieuw uitvinden. ‘Skiën in de Mist’, aanvaarden dat je het even niet ziet, even niet weet. Het proces vertrouwen, weten dat je op een nieuwe bestemming uit zult komen.

Bedreigingen voor de ambitieuze carrièremaker

Als ambitieus mens word je in de loop van je leven bedreigd door allerlei voetangels en klemmen. Wanneer je zorgvuldig bent, bewust leeft en op kritieke momenten goed oplet, dan kún je die vermijden. Daarvoor is het nodig om een of meerdere keren in je werkend leven een wending aan te brengen. Zo kún je ervoor zorgen dat elke tijd van je leven de beste is.

Dat thema heb ik uitgewerkt in een Boekje dat ik ter gelegenheid van mijn afscheid publiceer: ‘De Beste Tijd van je Leven – Hoe je als Executive een Leven lang kunt floreren’.

Je doelen verschuiven

Anders dan vele mensen denken is niet je studententijd de mooiste van je leven. Of je eerste jaren als jonge carrièremaker, opklimmend op de ladder. De tijd van een jong gezin, met snelle stappen vooruit op velerlei gebied. Of je midlife fase, op een hoogtepunt in je carrière, vol kracht en succes.

De kunst is om in élke fase te genieten, het beste uit jezelf te halen, vol voor je doelen te gaan – maar die doelen verschuiven. Daarin schuilt de kern. Wanneer je onder ogen ziet dat de wereld verandert, jijzelf verandert en dus je doelen af en toe moeten worden bijgesteld, dan ben je al een heel eind. Dan zul je niet krampachtig vasthouden aan iets wat je je vroeger ten doel had gesteld (omdat dat van huis uit moest, of van je peer group, of omdat je jezelf dat had wijsgemaakt). Ons leven duurt langer, ons werkend leven duurt nu 40 à 50 jaar! In die periode zul je je leven lang moeten blijven leren – en twee of drie keer een echte wending maken: een ander vak, een andere werkgever, een totaal andere invulling.

Durf te veranderen

De kunst is om te veranderen. Darwin heeft het scherp gedefinieerd: het is niet de sterkste die overleeft, maar degene die zich het beste aanpast. Na jarenlang de top van werkend Nederland te hebben geadviseerd kan ik zeggen: en dat geldt ook voor de executive. Dan moeten wij ‘overleven’ goed definiëren. Let op: de ambitieuze man of vrouw die ergens na zijn 50e zijn baan verliest en er niet meer in slaagt een plek van betekenis opnieuw te vinden zal geen honger lijden en niet zijn huis moeten verkopen. Nee, zijn lot is vaak erger: hij wordt vroegoud, bitter, teleurgesteld en cynisch. Wat moet hij doen om ‘te overleven’ als succesvol en blijvend hoogreikend mens, energiek en ondernemend? Om weer een goede richting en bestemming te vinden? Dat heb ik beschreven in mijn vorige boek.

Wat hij in ieder geval moet doen is: een wending durven aanbrengen. Het oude durven loslaten, de onzekerheid omarmen. Het avontuur opzoeken, hoe oud of jong je ook bent.

Als je dat doet, dan kun je van élke tijd van je leven de beste maken. Ik ga daar per vandaag aan beginnen.

Jan Quist
Ik ben Jan Quist, oprichter van QUIST Executive Coaches. Al meer dan 22 jaar begeleid ik executives uit het bedrijfsleven bij transities in carrières of leiderschap.

Dit bericht verscheen eerder op LinkedIn.