Unieke coaches van QUIST Executive Coaches

Unieke coaches

Vastberaden, ambitieus en stoer

Toen ik 22 jaar geleden met dit bedrijf begon, was coaching nog geen vak. Zeker niet iets, dat in mijn wereld serieus genomen werd. Als man hoorde je vastberaden te zijn, ambitieus en stoer. Binnen het bedrijfsleven was over gevoelens praten niet gebruikelijk. Terwijl ik dat – als kind van de jaren zeventig – met mijn generatie wel degelijk in mijn jonge jaren had gedaan! Toen wij aan ons werkend leven begonnen voegden wij ons naar de generatie van onze vaders: niet-lullen-maar-poetsen was het devies. Hard werken, niet zaniken. ‘s Avonds een vent ’s morgens een vent. Work hard play hard. Dat was de sfeer.

Onbaatzuchtige toewijding en wijsheid

Twintig jaar later kwam ik mijzelf als cliënt melden bij dit coachings bedrijf. Ik liep vast in mijn zelfgekozen investment banking carrière, en wist niet waar ik het moest zoeken. Ik viel in de liefdevolle, kundige handen van mannen die hun sporen verdiend hadden in het grote bedrijfsleven. Mannen die uit “mijn wereld” kwamen, maar plotseling kwaliteiten bleken te bezitten die ik niet associeerde met bedrijfsleven, carrière en ambitie: onbaatzuchtige toewijding, warme betrokkenheid, diepe inzichten, inspiratie, wijsheid en zorgzaamheid. Dat hoorde voor mij bij een andere wereld!

Twee werelden

Die combinatie van werelden fascineerde mij onmiddellijk. Ik kreeg de gelegenheid dit bedrijf over te nemen en stortte mij op mijn nieuwe taken. De stroomversnelling waarin mijn leven terecht kwam heeft mij nog steeds in zijn greep. Nog elke dag ben ik bevlogen; in de weer met opdrachten en met coachees, met dagelijks gesprekken waaruit nieuwe inzichten voortkomen, nieuwe kennis, nieuwe wijsheid. De combinatie van de harde resultaatsgerichtheid van het bedrijfsleven en de “zachte” professionaliteit van de coach blijft mij onverminderd boeien. Maar wat is er in die 22 jaar veel om mij heen veranderd!

Professionaliseren

Coaching is een vak geworden. Talloze coaching opleidingen, inclusief de bijbehorende certificaten bieden de niet-ingewijde uitzicht op een bestaan als coach. Te midden van deze golfbeweging heb ik met mijn bedrijf vele malen mijn positionering moeten heroverwegen: je moet professionaliseren. Coaches moeten aantoonbare kennis hebben. De laatste coaching technieken en inzichten kennen.
Die beweging was onstuitbaar. Natuurlijk hebben wij mee bewogen. Maar: het gaat in het leven, noch in dit vak, om een diploma, om kennis uit een boek. Als je executives van een jaar of 50 wilt coachen (dat wil zeggen: écht begrijpen wat zij meemaken, hun dilemma’s en uitdagingen doorgronden, daar iets zinnigs over zeggen, inzichten aanreiken, helpen tot conclusies te komen, zo nodig harde noten te kraken) dan moet je meer meebrengen dan een diploma. Dan breng je je hele persoonlijkheid in, je empathie, je levenswijsheid, je hele kennis en kunde.

De “heat of the kitchen”

Om topmensen uit het bedrijfsleven te coachen moet je zelf “the heat of the kitchen” ervaren hebben. Ondanks de professionalisering van het coaching vak, georganiseerde vakkennis en boekenplanken vol coaching handboeken handhaaf ik mijn positionering: onze coaches komen uit de top van het bedrijfsleven. En hebben zich in de loop van hun leven naast de “harde” bedrijfsleven kennis ook de “zachte” coaching kwaliteiten eigen gemaakt. Een gouden combinatie. Zo hebben wij onze gekozen specialisatie: coaching van executives uit het bedrijfsleven op een unieke manier ingevuld. Coaching door praktijkmensen uit de top. Wij stáán voor onze niche. Voor onze unieke benadering. Voor onze unieke coaches.

Gelouterde coaches

Ik geloof hartstochtelijk dat coaching méér is dan goed luisteren. QUIST coaches grijpen op cruciale momenten in, weten het denken van hun coachees om te buigen hem/haar soms uit zijn/haar oude groef te trekken. Een beslissend inzicht aan te reiken. Dat vergt moed, ervaring, wijsheid.
En – op dit niveau – een krachtige persoonlijkheid, die zij vol in de strijd durven te gooien. Immers de coachee komt ook van goeden huize! QUIST coaches kunnen niet anders dan alles wat zij in huis hebben meenemen in dit werk. En dat is heel wat! Gelouterde mannen en vrouwen, die zelf boven aan de top hebben gestaan of nog staan, en het coachingvak uit overtuiging beoefenen. Dat zijn unieke QUIST coaches!

 

Jan Quist is oprichter van QUIST Executive Coaches.

Dit bericht verscheen eerder op LinkedIn.