Blijf jezelf vragen stellen - het belang van reflectie bij belangrijke carrièrestappen of moeilijke beslissingen

BLIJF JEZELF VRAGEN STELLEN!

Eerder stelden wij u voor aan vier coaches bij QUIST. Zij begeleiden executives bij kwesties die in de dagelijkse drukte nogal eens onvoldoende aandacht krijgen. Ditmaal delen Maurits de Brauw, Pamela Boumeester, Jan Berent Heukensfeldt Jansen en John Jaakke hun ervaring met reflectie.

 

Het belang van reflectie – Blijf jezelf vragen stellen!

Bij belangrijke carrièrestappen, het nemen van risico’s of moeilijke beslissingen beamen allen het belang van reflectie. Executives kunnen meer dan eens de eenzaamheid voelen die hoort bij het nemen van beslissingen. Zij staan hoog in de hiërarchie waardoor een gesprek nooit gelijkwaardig is. Om dit tegen te gaan, is het van belang vrienden binnen de organisatie te hebben. Jaakke beaamt dit: ‘Je kunt niet alles alleen’. Ook aan de wieg van het geluk in Heukensfeldt Jansen’s professionele carrière stonden mensen die er voor hem waren, juist binnen de organisatie.

Succesvolle executives houden op zich dingen af te vragen – Blijf jezelf vragen stellen!

Boumeester sprak in haar carrière met mensen binnen en buiten de organisatie om haar eigen inspiratie te organiseren. Er is niet één antwoord. Door lastige zaken te bespreken verbreedde ze haar inzichten en voorkwam ze eenzijdigheid. De Brauw ziet dat veel van zijn cliënten daarin nog stappen moeten maken. ‘Terwijl juist reflectie lijdt tot groei’, zo ziet Jaakke. Door te reflecteren op ervaringen wordt een executive zich bewust van datgene wat hij wil bereiken. En vervolgens hoe. Boumeester ziet dat veel cliënten ophouden zich dingen af te vragen bij succes. ‘Als een loopbaan vrijwel automatisch verloopt, stellen mensen zichzelf weinig vragen’, ziet ze. Terwijl het stellen van vragen executives helpt begrijpen waarom zaken liepen zoals ze liepen.

Inzichten die vervolgens in de toekomst kunnen worden ingezet. Heukensfeldt Jansen voegt daaraan toe het belang van visualisatie. Door te visualiseren hoe de toekomst eruit zou kunnen zien na een stap of besluit, kan een executive terugvallen op zijn goede voorbereiding.

Onze executive coaches

Al onze coaches hebben de top bereikt in hun professionele leven en kennen de obstakels van besturen. Zij zijn gelouterd door de carrièrepaden die zij bewandeld hebben en kennen de vraagstukken waarmee executives omgaan. Juist hierdoor zijn zij bij uitstek in staat om executives te ondersteunen in belangrijke momenten in hun carrière.

Dit is het laatste deel van een serie van drie, een serie waarin wij vier van onze coaches nader aan u voorstelden.

– 8 november jl. verscheen: Een rijke carrière met perspectief
– 22 november jl. verscheen: Je nek uitsteken, niet stilstaan