ONTSLAGEN TOPMANAGERS BEGAAN VAAK STOMMITEITEN

‘ONTSLAGEN TOPMANAGERS BEGAAN VAAK STOMMITEITEN’

Interview “Ontslagen topmanagers begaan vaak stommiteiten” met Jan Quist in NRC Handelsblad. Over leidinggevenden die na verlies van hun functie vaak verkeerde keuzes maken. Een gebutst ego helpt juist om tot zelfinzicht te komen, waarmee je langer en gelukkiger doorwerkt.

(…)

Topmanagers die een baan zoeken zijn geneigd tot stommiteiten, schrijft u.

„Ja. Overigens maken de meeste werkzoekenden fouten. Maar bij iemand uit de top is de discrepantie groter. Iemand die een bedrijf of een divisie heeft gerund, die veel verantwoordelijkheid had, daarvan zou je niet verwachten dat ze zo stom met hun eigen belangen omgaan.”

Wat voor fouten moeten we dan aan denken?

„Een klassieker is om direct bij een headhunter op de koffie te gaan, zonder eerst tijd te nemen voor reflectie. Headhunters maken graag een praatje. Niet omdat ze jou nou zo graag snel aan een baan willen helpen, maar om bijgepraat te worden over de club waar jij net vandaan komt. Jouw cv komt onderaan de stapel, omdat die headhunter weet dat jij nog veel te vroeg in het rouwproces zit om al een volgende veeleisende functie aan te kunnen. Want vergis je niet, je baan verliezen is ontzettend ingrijpend. Ook voor mensen die zich om geld niet direct zorgen hoeven te maken.

„Een andere fout is om in paniek de eerste de beste functie aan te nemen die voorbij komt, zonder inzicht in wat je nou écht wilt. De kans is groot dat je in de verkeerde baan terechtkomt. Dan lig je erover een tijdje weer uit, of ben je op z’n minst ongelukkig. Degenen die het meeste baat kunnen hebben bij een coach, razen vaak op eigen kracht door.”

(…)

Lees hier het gehele interview “Ontslagen topmanagers begaan vaak stommiteiten” en kom er achter hoe QUIST leidinggevenden helpt naar hun volgende baan, bij voorkeur een plek die nog beter bij iemand past dan diens oude baan.

NRC Handelsblad 6 april 2019
Tekst Ykje Vriesinga
Fotografie Merlijn Doomernik