Uit je comfort zone: jezelf vernieuwen geeft nieuwe energie, ook op je 62e

UIT JE COMFORT ZONE OP JE 62E

Op mijn 62e heb ik mijn leven verlegd van de provincie naar de hoofdstad. Het achterlaten van veel dat dierbaar is maar gewoon geworden geeft mij veel hartzeer; maar het vinden van nieuwe inspiratiebronnen en nieuwe perspectieven weegt daar ruimschoots tegenop.

 

Uit je comfort zone op je 62e

Wég is mijn comfortabele leventje in mijn comfortabele villawijk. Twee Volvo’s op het grint oprijpad, driemaal daags een blokje om met de honden, boodschappen in de buurt bij je bekende winkels. Dagelijks met de auto naar kantoor. Golf/bridge/tuin/wandel/borrel etc. vrienden in de buurt. Alles voor je klaar, een ingeslepen en comfortabel pad vóór je…

Ik heb in de praktijk gebracht wat ik al jarenlang predik: jezelf vernieuwen geeft nieuwe energie

Datgene waar ik hartstochtelijk in geloof en al 16 jaar dagelijks aan onze cliënten verkondig en belijd, dat pas ik nu op mijzelf toe: het is goed om jezelf van tijd tot tijd te vernieuwen, ja zelfs opnieuw uit te vinden. Waarbij alle vaste waarden op de helling staan.

Twee maanden geleden ben ik met mijn kantoor en mijn privé leven naar Amsterdam verhuisd. Een lang gekoesterde wens, een weloverwogen beslissing, goed voorbereide uitvoering. Het tastbare resultaat is dáár: een kantoor op het Concertgebouwplein, een appartement op het Singel. Maar wát een onrust, wat een emoties, zielenroerselen! Wat een pijn om wat je achterlaat, en wat een vreugde om wat je nieuw verwerft!

De stad is voor mij een wondere wereld, een wereld van dynamiek en levenskracht

Dagelijks wandel ik met blijdschap en nieuwsgierigheid naar kantoor. De diversiteit van het stadse leven doet zich als een film aan mij voor. De ontwakende stad ’s morgens om half negen, de busjes van aannemers en de horeca leveranciers die de grachten versperren en de bruggen blokkeren, de hordes fietsers die zich door de Spiegelstraat wurmen, op weg naar kantoor en school, de toeristen die zich al verzamelen onder het Rijksmuseum, de stilte nog op het Museumplein, de tingelende trams in de Van Baerlestraat. Het is voor mij een wondere wereld, een wereld van dynamiek en levenskracht.

Mis ik mijn tuin dan niet, met alle planten en bomen die je zelf geplant en gekoesterd hebt? Mijn prachtige kantoor in koetshuis Anderstein, waar ik 16 jaar heb gebouwd en gekneed aan mijn eigen bedrijf? Mijn prachtige huis, waar mijn kinderen zijn opgegroeid, waar wij 20 jaar lief en leed hebben gedeeld, waar zoveel dierbare herinneringen hangen?

Ja, en dat gemis doet pijn. Maar ik beschouw mijn leven in Amersfoort en Maarsbergen als deel van het verleden, als een dierbare herinnering. De pijn van het afscheid en het verlies van het dierbare resulteert in een nieuwe energie en een nieuw perspectief. Ik leef in het hier en nu. Ik kan weer jaren voort!

Ik ben Jan Quist, oprichter van QUIST Executive Coaches. Al meer dan 22 jaar begeleid ik executives uit het bedrijfsleven bij transities in carrières of leiderschap.

Dit bericht verscheen eerder op LinkedIn.