Over goed leiderschap - blog executive coach Pamela Boumeester

HOE JE ALS PERSOON BOVEN JE PRESTATIES UITSTIJGT

Natuurlijk is je cv belangrijk als je een nieuwe functie ambieert. Maar zeker voor leiders in de top van het bedrijfsleven, draait het vooral om persoonlijkheid. Hoe laat je de persoon achter jouw prestaties zien? Je leest het in dit blog over goed leiderschap van executive coach Pamela Boumeester.

 

Over goed leiderschap

Natuurlijk is je cv belangrijk als je een nieuwe functie ambieert. Maar zeker voor leiders in de top van het bedrijfsleven, draait het vooral om persoonlijkheid. Hoe ga jij leiden? Wat voor mens ben je? Hoe laat je de persoon achter jouw prestaties zien? Dit zijn de elementen waar ik op let tijdens een coachingsgesprek.

Zorg dat je de juiste energie uitstraalt

Uit je cv blijkt direct hoe slim je bent en welke ervaring je hebt. Maar goed leiderschap draait om meer. Wat voor soort energie straal je uit? Ben je iemand die vaker in ‘wel’ dan in ‘niet’ denkt? Ben je in staat om belangen af te wegen? En goed naar jezelf te kijken? Toets jezelf daarop.

Kom niet aan met managementboeken-taal

Hoe is iemands taal, zowel geschreven als gesproken? Daar ben ik altijd benieuwd naar. Kun je met iemand een echt gesprek voeren of is de kandidaat een wandelend cliché? Wat ik veel tegenkom is dat iemand in platitudes spreekt. In managementboeken-taal. Als ik dat merk, laat ik de kandidaat het verhaal in zijn of haar eigen woorden opnieuw vertellen.

Toon consistentie in wat je zegt en wat je doet

Voor sommige functies maakt het niet uit of je nu Frans of werktuigbouw hebt gestudeerd, maar wel wat jouw stijl van leidinggeven is. Kun je de boel in beweging krijgen? Wat zijn je opvattingen? Kun je je eigen aandeel zien in een probleem? Wat doe je als iemand niet luistert? Kun je wat je over jezelf zegt ook bewijzen met voorbeelden? Zo komt de persoon achter jouw prestaties naar voren, en kom je tot de kern.

Wees creatief in je methodes

Voor de NS zocht ik iemand die de ‘rondje om de kerk’-affaire in goede banen kon leiden. Om dat te kunnen, moet je van goeden huize komen. Wat de man die het uiteindelijk werd zo geschikt maakte, was een combinatie van ervaring en persoonlijkheid. Als oud FNV-topman had hij soortgelijke conflicten goed op weten te lossen. Maar bovenal was hij nergens bang voor, zeer autonoom en creatief in zijn methodes.

Bereid je goed voor en wees daarin origineel

‘Hoe heb je je voorbereid?,’ vraag ik ook vaak aan kandidaten. Dat geeft mij inzicht in waar je naar kijkt. Of je daarin origineel bent en hoe ver je gaat. Sommigen komen al met een heel plan voor de toekomst van de organisatie waar zij willen werken. Of ze hebben al rondgelopen in het bedrijf en met mensen gepraat. Zo kan ik iemand beoordelen op creativiteit en dadendrang.

Ga op ontdekkingsreis naar jezelf

Via coaching kun je erachter komen dat je echt iets anders wilt. Als je je hele leven in loondienst hebt gewerkt, kun je opeens ontdekken dat je toch meer een ondernemer bent. Je kunt dezelfde bagage (cv, prestaties) op een ander domein inbrengen. Denk vanuit rijkdom en niet vanuit armoe. Wat kan ik allemaal nog meer? Wie ben ik nou echt? Dat is onwennig en spannend, maar het levert je ongelooflijk veel op. Bijvoorbeeld die baan, interim functie of nieuwe portefeuille waarvan je niet eens wist dat je ‘m wilde hebben. Als je persoonlijkheid en je prestaties elkaar versterken, pak je de regie over je leven weer terug.