Je bent meer dan je functie. Bij authentiek leiderschap draait het om balans tussen mens en functie

JE BENT MEER DAN JE FUNCTIE

Vanuit zijn functie als executive coach bij QUIST Executive Coaches, verdiept John Jaakke zich in authentiek leiderschap. Er is een holistische kijk nodig op het functioneren van leiders. Wat hem betreft draait het om balans tussen mens en functie. Maar hoe zorg je daarvoor?

 

Je bent meer dan de titel op je visitekaartje. Naarmate je carrière vordert, vormt persoonlijkheid meer en meer de basis. Althans, zo zou het moeten gaan. Toch zie ik dat veel bestuurders in de top van het bedrijfsleven en organisaties functie en mens als twee gescheiden wezens zien. Vaak met gemankeerd leiderschap als gevolg. Overdag CEO en ‘s avonds John, zo iets. Kan dit anders? Ja. Het moet zelfs. Want met ‘ouderwets’ leidinggeven kom je in deze tijd niet meer weg.

Wat als de creativiteit opdroogt?

Het heeft voor mij persoonlijk een tijd geduurd voordat ik de balans vond. Ik leverde me teveel uit aan mijn werk. Ik droogde eigenlijk op. Ten koste van mijn humeur, creativiteit en inspiratie. Zowel op het werk als privé. Ik besloot vorig jaar een kleine pauze te nemen en naar Santiago de Compostella te lopen. Tijdens die tocht voelde ik me overweldigd door de ruimte om mijn heen. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Zoveel rust en tijd om na te denken, had ik nog nooit ervaren.

Je bent meer dan wat je doet

Toen ik thuiskwam, was ik vastbesloten om mijn nieuw ontdekte ruimte vast te houden. Door nee te zeggen, functies neer te leggen. En door één dag in de week vrij te houden van afspraken en in te vullen zoals ik zelf wil. Zo simpel kan het zijn om (weer) beter te functioneren. Ben je je functie? Of is er meer aan jou dan wat je op professioneel vlak doet? Dat is de vraag. Er is een holistische kijk nodig op het functioneren van leiders, en gelukkig is daar steeds meer oog voor.

Wacht niet tot je ontslag

Toch trappen velen die in de top van het bedrijfsleven en organisaties werken, in de valkuil. Stap voor stap, zonder het te merken worden ze hun functie. Helaas merken ze dat pas als ze hun baan verliezen of zich om een andere reden tijdelijk buiten de arbeidsmarkt zien geplaatst. Pas in de leegte die ze dan opeens moeten vullen, kunnen ze nadenken over wat hun ware behoefte is. Is het alleen die topfunctie? Of is er meer? Of wil je jezelf op andere vlakken ontwikkelen? Wat wil je nou echt, en hoe ga je dat bereiken?

Dit is geen anti-werkverhaal

Men zegt vaak dat het niet goed is ‘om je werk mee naar huis te nemen’. Maar je neemt thuis wel mee naar je werk. Met de moderne werkvormen verdwijnt het onderscheid tussen werk en privé meer en meer. Je zakelijke activiteit moet daarom onderdeel zijn van jezelf en andersom. Je hoeft overigens niet meteen op zoek naar een andere baan, als je denkt dat jouw plaatje niet klopt. Als je thuis een totaal ander persoon bent dan op je werk, of als die twee werelden zelfs clashen, is het wel belangrijk om goed naar jezelf te kijken. Neem daar de tijd voor, praat met mensen, bijvoorbeeld met een coach. Ontdek waar het schuurt. Pas als je dat weet, kun je kijken of en hoe je je huidige functioneren anders kunt inrichten.

Walk the Talk

Als functie en mens in balans zijn word je een ander soort leider. Pas dan ben je authentiek. Je doet wat je zegt, of dat nu thuis is of op het werk. You walk the talk. Die authenticiteit wordt direct herkend bij mensen als bijvoorbeeld Mandela, Eberhard van der Laan of Obama. Ze zijn echt. Als het plaatje klopt, functioneer je op een natuurlijke manier. Het zal je verbazen wat je dan allemaal met die ruimte kunt bereiken.